maandag 1 december 2014

Tribute

Het jaar 2014 telt nog 31 dagen. Om de pijn te verlichten van het korter worden der dagen breng ik u elke dag één van mijn persoonlijke, met zorg samengestelde, top 100 nummers aller tijden, met aan elk nummer een associatief verhaal of gedicht.

Nummer 31: Tenacious D - Tribute

Het jongetje bekeek de oude grijze man, maar deinsde niet terug.
'Ik ben Floris van uit de buurt. Ik ben van mijn huis weggestuurd.'
Eensteentje bekeek de kleine jongen van top tot teen en vroeg hem toen maar binnen te komen. Hij had al jaren geen gezelschap gehad en het leek hem wel gezellig. Toen het jongetje binnen kwam zag hij over grote tekeningen van viaducten en andere gebouwen. Hij vroeg waarom de oude man al deze tekeningen had. Eensteentje begon toen spontaan te huilen en vertelde dat hij vroeger een beroemdheid was in het verre koninkrijk, maar dat op een dag alle cijfers in letters waren veranderd en dat hij deze niet kon lezen. Eensteentje huilde tranen met tuiten en Floris kreeg enorm veel medelijden met hem. Hij vroeg zich af hoe hij hem kon helpen en toen opeens schoot hem de Kwantumboom te binnen.
'Ik ken een boom waar je alles mag wensen. Dus wens de letters terug naar cijfers en keer dan terug naar de mensen.'

En zo geschiedde het dat Floris de jongen en Eensteentje de oude man samen op zoek gingen naar de Kwantumboom, die alleen daar verscheen waar je hem het minst verwachtte. Hun zoektocht duurde en duurde. Nergens vonden ze een aanwijzing waar de magische boom kon zijn en na vier seizoenen gaven ze het op. Zo keerde Eensteentje terug naar zijn hut, maar toen hij aankwam stond de magische boom plots voor zijn deur. Hij was dolblij en uitte zijn wens.
'Mogen cijfers weer cijfers zijn,
Dan verlies ik misschien mijn pijn.'
Maar de boom sprak terug en vertelde dat de wens helaas onmogelijk was. Hij vertelde Eensteentje dat pas wanneer de ridder genaamd Q zou sterven, letters weer cijfers konden worden. Eensteentje begreep toen wat er gebeurd was en werd ziedend op zijn vroegere riddercollega. Hij wilde woedend weglopen, maar Floris hield hem tegen. 'U moet wensen dat u kan lezen, dan kunt u terug keren en kunt u weer worden geprezen.' Het was een schot in de roos. De wens werd gewenst en Eensteentje kon lezen. Hij schoor zijn wilde baard af en keerde terug naar het koninkrijk, vastberaden om Q een lesje te leren en zijn eer terug te winnen.

Eenmaal aangekomen wist niemand meer wie hij was en zo kon hij zich vrij rond bewegen in het koninkrijk waar hij nog steeds uit verbannen was. Direct begaf hij zich naar het ridderkwartier en wenste hij een audiëntie bij Q, maar deze werd hem geweigerd. Daarop zei hij:
'Ik schrijf een wedstrijd uit voor het grootste genie van het land. Als hij van mij kan winnen in het bouwen van het mooiste gebouw verdient hij mijn prachtige dochters hand.'
Toen Q van de uitdaging hoorde, wuifde hij deze eerst weg, maar nadat de geruchten over de grote schoonheid van de vreemdelingendochter steeds hardnekkiger werden begon zijn interesse te groeien. Zijn derde vrouw was hij zat geworden en hij wilde graag opnieuw trouwen op zijn oude dag. Na een week besloot hij het toch te doen.
Toen Q de vreemdeling zag, wist hij meteen dat het Eensteentje was, maar hij besloot niets te zeggen. Hij wilde zijn oude rivaal het liefst nogmaals vernederen. Eerst door hem in de wedstrijd te verslaan en dan ook nog zijn dochter van hem te nemen. Hij wreef in zijn handen en slaakte een hevige lach.

De wedstrijd voor het bouwen van het mooiste gebouw begon en Q kreeg een geweldig team van bouwexperts om zich heen. De regels waren echter zo opgesteld dat hij zelf iets moest ontwerpen en van architectuur had hij geen kaas gegeten. Eensteentje wist echter dat Q alles zou doen om vals te spelen en maakte toen in het geheim een bouwtekening van een reusachtig standbeeld van Q. Hij gaf Floris de taak de bouwtekening onder het kussen van Q te stoppen terwijl hij sliep, zodat hij zou denken dat hij het zelf bij elkaar had gedroomd.
De dag erna werd Q wakker en zag hij de geniale tekening van het standbeeld. Hij liet zou team het beeld direct bouwen en een half jaar later werd het met groots vertoon onthuld in de stad. Daar Eensteentje niets had gebouwd leek het voor iedereen duidelijk wie de winnaar was. Er werd een groot feest gevierd rondom het beeld op het plein en de trotse ridder danste het hardste van iedereen. Hij wist echter niet dat er een grote misrekening in de bouwplannen van het beeld zat. Het hoofd lag er los op en tijdens het feest schudde het plein zo erg dat het hoofd van het beeld afviel en Q verpletterde.

Het was voor de stad nu duidelijk dat Q's ontwerp gefaald was en Eensteentje werd alsnog uitgeroepen tot de winnaar. Toen hem gevraagd werd wie hij was en waarom hij geen gebouw had gemaakt riep hij uit.
'Al de gebouwen, hier om je heen.
die zijn van mij,
muur voor muur
en steen voor steen.
Ik woonde hier vroeger,
en heette Eensteentje.
Ik was een genie,
Jullie fenomeentje'

Plots herkende de oude mensen hem weer. Het vroegere verbannen genie was teruggekeerd! Ze sloten hem weer in hun armen en vertelde dat het hen speet. En zo leefde Eensteentje, nu Eensteen genoemd, nog lang in gelukkig in het koninkrijk als opperridder en baas van de architectuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten