dinsdag 16 december 2014

Untitled 8

Het jaar 2014 telt nog 16 dagen. Om de pijn te verlichten van het korter worden der dagen breng ik u elke dag één van mijn persoonlijke, met zorg samengestelde, top 100 nummers aller tijden, met aan elk nummer een associatief verhaal of gedicht.

Nummer 16: Sigur Ros - Untitled 8
https://www.youtube.com/watch?v=kQsPv4FMyLg


Angèla deed haar ogen open en schudde haar hoofdje heen en weer. Ze probeerde met haar handen over haar gezicht te wrijven, maar merkte dat ze haar armen niet kon bewegen. Ze keek opzij en zag dat haar hele lichaam werd vastgehouden door een grote plastic beugel. Beseffend waar ze zich bevond begon ze over haar hele lichaam te trillen en deed ze meteen haar ogen weer dicht in een poging te kalmeren. Haar hoofd voelde zwaar aan en het leek alsof haar hartslag een paal haar hoofd in wilde heien. Met haar ogen dicht voelde ze zich duizelig worden. Voordat ze haar bewustzijn opnieuw zou verliezen, besloot ze toch haar ogen maar open te houden, hoe eng het ook was. Ze keek naar beneden en zag de grond zo'n vijftien meter onder haar verschijnen. Haar ademhaling werd direct weer heviger en ze kreeg klamme handen en voeten. De beugel, haar vijand en haar redder, hield haar echter goed vast, ze kon niet vallen.
Waarom was het zo stil in het pretpark en waarom was zat ze nog in het karretje vast? Ze snapte er niets van, maar kon er niet goed over na denken door het harde gebonk in haar hoofd. Tegen beter weten probeerde ze toch de beugel van zich af te krijgen, maar er was geen beweging in te krijgen.
Radeloos begon ze zachtjes te huilen en viel ze weer in een duizelige slaap.
In haar droom zag ze een man met een grote zwarte snor. Hij zweefde naar haar toe en keek met zijn grote groene ogen haar diep aan. Hij glimlachte even en trok toen de beugel met een ruk los. Angèla viel in zijn armen en samen zweefde ze naar de grond. Zijn armen waren dik behaard en hij rook naar zware shag. Ze voelde zich vertrouwd bij hem. Alsof het iets vanouds was.
Toen Angèla weer ontwaakte zat ze voorin een oude rammelende auto. Naast haar zat de behaarde man met de grote zwarte snor. Hoewel ze het wel had verwacht, schrok ze toch een beetje. Toen ze sneller begon te ademen legde hij zijn warme hand op de hare en ze kalmeerde weer een beetje. De auto stopte en de man leunde over haar heen om haar portiek open te maken.
Hij fluisterde in haar oor: 'Angèla, zeg tegen mama dat Nico de groetjes doet'
Angèla knikte en belde aan. Haar moeder deed open en barstte meteen in tranen uit. Ze pakte het meisje op en knuffelde haar hard.
'Waar was je toch lieverd!'
'Ik zat op zijn kop vast in een achtbaan en toen had ik heel veel hoofdpijn en moest ik huilen, maar toen kwam er opeens een meneer aan met een grote snor en die heeft mij eruit gehaald en mij gered en op het einde moest ik van hem zeggen tegen jou dat Nico jou de groetjes doet.'
Haar moeder trok meteen wit weg en wierp snel een blik op de volledig lege straat. Angèla rende vrolijk het huis in.
'Nico? Ben je daar?'
Ze spitste haar oren, maar hoorde alleen het geluid van een voorbij snellende vrachtwagen in de verte.
'Ik mis je. Dank je wel voor het veilig thuis brengen van Angèla.'
Ze nam diep adem, slaakte een diepe zucht en trok de deur zachtjes achter zich dicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten