donderdag 18 december 2014

Ballad of a Thin Man

Het jaar 2014 telt nog 14 dagen. Om de pijn te verlichten van het korter worden der dagen breng ik u elke dag één van mijn persoonlijke, met zorg samengestelde, top 100 nummers aller tijden, met aan elk nummer een associatief verhaal of gedicht.

Nummer 14: Bob Dylan - Ballad of a Thin Man
https://www.youtube.com/watch?v=YJrk1QTWPPM



Richard stormde woedend zijn huis uit. 'Terug naar Schiphol, stelletje zandnegers!' schreeuwde hij tegen een passerend oud echtpaar. Hij stak zijn rechterarm op, riep 'vliegtuig, vliegtuig, terug naar jullie woestijn, opkankeren', en deed met zijn hand een opstijgende vliegtuigje na. Toen hij zag dat hij per ongeluk een verkapte Hitlergroet aan het doen was moest hij hardop lachen. Hij klikte zijn gympjes bij elkaar, sterkte zijn arm nu volledig en schreeuwde nog één keer. 'Raus Raus, terug naar je eigen hol'.
Hij liep naar binnen en ging tevreden op de bank zitten. Hij rolde een shagje, stak hem op en nam een diepe hijs. De rook vulde de ruimte waardoor zijn hond begon te grommen en hoesten.
'Aww Kuifje, is de rook vervelend voor je.' Hij deed zijn peuk uit en greep het beestje bij zijn nek beet. Ze begonnen en beetje te stoeien en hondje en baasje begonnen beide te hijgen. Richard stond een beetje afgemat op en liep naar de keuken om wat voer in het gescheurde plastic bakje van de hond te doen. 'Merk X voor jou vandaag. Volgende week krijg je weer Pedigree. We moeten allemaal een stapje achteruit doen jongen, jij ook.'
Het begon snel donker te worden buiten. Richard stapte de deur uit om boodschappen te doen. Kuifje wilde meelopen, maar hij hield hem tegen.
'Blijf jij maar thuis, anders ga je straks nog meer hoesten.'
Buiten waaide een harde oostenwind en de zon had zich door de ondoordringbare decemberlucht al dagen niet laten zien. Richard trok zijn rits volledig dicht en bedekte zijn kalende schedel met een rood-wit-zwarte muts met de leuze 'Hand in Hand' erop geborduurd. Hij had de muts drie weken geleden voor zijn verjaardag van zijn bejaarde moeder gekregen die hem zelf had gebreid. De gure wind waaide hard dus Richard besloot de fiets vandaag te laten staan. Na een paar honderd meter lopen begon barstte de hemel plots open en begon het te hagelen.
'Godverdomme, wat een stenen zeg'! Hij rende snel een steegje in waar aan het einde een afdakje was, waaronder hij kon schuilen. De bui duurde slechts een paar minuten, maar toen hij verder wilde gaan zag hij dat er drie gemaskerde figuren de steeg in kwamen lopen. Zonder aarzeling renden ze op hem af. Voordat Richard ook maar een krimp kon geven haalde de voorste hard met een ijzeren pijp uit. De staaf belandde hard op zijn hoofd en hij was meteen buiten westen.
'Hij heeft nog geluk gehad dat hij die muts droeg.' zei de voorste man. Hij plukte het wollen ding van zijn hoofd af en smeet het in de hoek van de steeg. De anderen sleepten Richard hardhandig naar een wit busje, waar ze hem in smeten. Met een ruk sloten ze de deur en reden ze weg. 

Wordt vervolgd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten