donderdag 23 oktober 2014

Station to Station

Het jaar 2014 telt nog 70 dagen. Om de pijn te verlichten van het korter worden der dagen breng ik u elke dag één van mijn persoonlijke, met zorg samengestelde, top 100 nummers aller tijden, met aan elk nummer een associatief verhaal of gedicht verbonden.  


Nummer 70: David Bowie - Station to Station
https://www.youtube.com/watch?v=ZY77zDzNmYw

Jessica loopt vrolijk op straat naar huis. Ze is net naar een opname van Soul Train geweest waar ze als achtergronddanseres op Golden Years van David Bowie moest dansen. Het was een geweldige ervaring en de dunne bleke zanger had zelfs nog een keer naar haar geknipoogd. Wat zou mama hiervan zeggen, denkt ze enthousiast. Ze steekt de sleutel in de voordeur, maar hoort achter zich plots een lage dromerige toeter. Ze kijkt om en ziet een enorme zwarte limousine staan. Het raampje van de limo gaat open en er komt een spierwitte hand uit die haar wenkt. Ze kijk even en wordt, daar het magische aantrekking betreft, naar de limo toe gezogen en verdwijnt in een van de vele deuren.
David Bowie. Hij zit in een vreemd paars pak op de leren bank achterin de limo en drinkt een glas melk. Op de de tafel voor hem, in het midden de van limousine, ligt een grote berg cocaïne. Bowie grijpt een handje van het witte poeder en strooit het in het glas melk, pakt een roerstaafje en roert het een tijdje goed door elkaar heen.
'Het moet wel mooi egaal zijn' zegt hij in een diepe stem.
'Maar dan moet je wel goed roeren' zegt Jessica met haar zwoele donkere stem terug.
Bowie kruipt op handen en knieën naar haar toe en fluistert 'Jij snapt het spelletje.'
Hij likt elke vingertop rustig af en vraagt 'hoe oud ben je eigenlijk'
'Zeventien'
'Wil je ook een glaasje melk?'
'Straks'

Ze stoppen bij een enorme villa. Bowie drinkt snel zijn melk op, rent razendsnel de limo uit en verdwijnt in de villa. Jessica blijft zitten in de limo en wacht totdat de chauffeur haar deur opent. Ze schenkt een glaasje melk in en drinkt deze in één slok leeg.
'Komt u maar mevrouw' zegt de chauffeur als hij de deur opentrekt.
Jessica stapt met een grote melksnor de limo uit en wordt naar de villa geëscorteerd. De deuren zwiepen open. Jessica loopt met grote passen naar binnen, voorbij drie deuren en stopt midden in een Egyptisch aangeklede kamer vol oude maskers van farao's. Achter zich hoort ze iemand naar binnen stappen en als ze zich omdraait ziet ze Bowie weer. Dit keer is hij jonger, verkleed in een jumpsuit en met een grote bliksemschicht over zijn gezicht geschminkt.
'Hey meisje, kom je van mijn geweldige gitaarspel genieten.'
'Nee, ik kom hier niet voor jou.'
'Dat lijkt me moeilijk voor te stellen, Ziggy is voor iedereen en iedereen is voor Ziggy'
'Ik kom niet voor Ziggy. Ik ben hier voor de Thin White Duke.'
'Met die jongen gaat het toch helemaal niet goed' zegt plots een oudere grotere Bowie daar achter haar staat. 'Hij is gevaarlijk en onvoorspelbaar.
'Daarom ben ik hier ook voor hem, hij moet gered worden.'
De Bowies verlaten begrijpend de zaal en Jessica blijft in het midden staan, wachtend op haar minnaar.

In de verte hoort ze geschreeuw en ziet ze sliertjes rook onder de deur voor haar vandaan komen. Ze glimlacht geduldig en voelt de melksnor opdrogen boven haar rode lippenstift. De deur gaat open en David 'The Thin White Duke' Bowie komt met een groot master van Toetankhamon op zijn hoofd als een kat aangeslopen. Hij loopt drie rondjes rondom Jessica en bespringt haar dan. Ze gaat gewillig neer en spreid haar benen. Bowie doet het masker af en likt de melksnor van haar gezicht af. Op de achtergrond zingen verscheidene Bowie's een duet terwijl Jessica haar hertog naar binnen slurpt en wordt bevrucht.

Jessica wordt wakker in haar eigen bed en ziet een bloederige massa tussen haar benen op de dekens liggen. Ze voelt zich duizelig, maar op een bepaalde manier bevrijd. Ze richt haar hoofd op en ziet Bowie staan voor de spiegel boven haar nachtkastje. Hij draagt een lange leren jas en ziet er beter uit, herboren.
'Hou je van echt me, of was het iets anders?' zegt ze.
'Het was niet de bijwerking van de cocaïne schatje. Ik denk dat het echt liefde moet zijn geweest.'
Hij pakt zijn tickets naar Berlijn en Jessica blijft voldaan achter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten