maandag 20 oktober 2014

Acknowledgement

Het jaar 2014 telt nog 73 dagen. Om de pijn te verlichten van het korter worden der dagen breng ik u elke dag één van mijn persoonlijke, met zorg samengestelde, top 100 nummers aller tijden, met aan elk nummer een associatief verhaal of gedicht verbonden.  


Nummer 73: John Coltrane -  Acknowledgement
https://www.youtube.com/watch?v=qagOblqhBhk


De auto werd met een ruk de lucht ingegooid en landde met een harde klap op de onverharde weg. Paki en zijn neefje Denzell stapten de auto uit en zagen, toen het stof weggetrokken was, een grote poedel bloedend op het wegdek liggen. Paki haalde zijn linkerhand rustig van boven naar beneden door zijn lange sik en schudde toen zijn hoofd. Hij kon met al zijn ervaring niets meer voor het beest doen. Hij keek zijn neefje aan die eveneens schudde.
Paki stapte weer in, maar hij trok de deur nog niet dicht. Hij had een eed gezworen, hij moest het beest helpen. Hij rende de auto de weer uit. Achter hem hoorde hij Denzell roepen dat ze hier geen tijd voor hadden, maar Paki negeerde hem en rende naar de kermende poedel. Hij tilde het beest op en sleepte het met al zijn kracht richting de auto, waar Denzell inmiddels was uitgestapt om zijn oom te helpen. In de verte hoorde ze een politie alarm naderen. Ze legden het beest zo snel mogelijk op de achterbank en reden zo hard mogelijk weg.

Op de autoradio swingde Fats Waller met zijn “Honeysuckle Rose” en de twee mannen bewogen zenuwachtig hun hoofden op en neer op de muziek. Iedere keer als er weer een put in de weg zat of ze een scherpe bocht moesten maken schoot er weer scherpe steek in de rechterarm van Paki en verbeet hij de pijn. Waarom was hij zo gierig geweest. Nu was hij volledig afhankelijk van zijn jonge, uit de kluiten gewassen, neefje; die verrassend soepel kon rijden voor een jongen van 16, maar helaas niet soepel genoeg om zijn gebroken arm de rust te geven die het verdiende.
In de verte boven de bergen hingen zware wolken, en de radio vertelde ze dat er vandaag een grote kans op hevige winterse neerslag was, ook al was de lente al bijna begonnen. Ze reden er met volle snelheid op af, in de hoop de politie voorgoed af te schudden in het straks volledig witte berglandschap.

Paki keek richting Denzell die geconcentreerd naar het wegdek keek. Had hij er wel goed aan gedaan zijn neefje al zo jong te betrekken in zijn escapades? Natuurlijk had Denzell er al sinds kleins af aan van geweten en was hij altijd bijzonder geïnteresseerd geweest in de technische aspecten van het vak. Bovendien was zijn neefje na het overlijden van zijn moeder in Pretoria teruggekomen als een veel volwassener persoon: een echte man; een stille man. Maar dit was voor het echie en reden ze in een gestolen auto met 100.000 dollar op de achterbank rond, vluchtend voor de politie die wisten wie ze waren.

Toen ze de bergen hadden bereikt was alles inmiddels helemaal wit om ze heen. Maar het zicht was inmiddels zo vertroebeld dat verder rijden te gevaarlijk was. Denzell reed een stukje van de omhoog kruipende wegen af en parkeerde de auto onder een stuk uitstekend rots zodat ze droog waren. Hij stapte de auto uit, stak een sigaret op en keek zwijgend naar de dwarrelende vlokjes. Paki keek weer naar zijn gebroken arm en zag dat het er niet goed uit zag. Daarna keek hij naar de bloedende poedel op de achterbank en vergat hij zijn eigen pijn voor een moment. Hij baalde dat hij geen instrumenten bij zich had om de hond te helpen, maar hij ging het toch proberen.

Hij zat neer bij de hond die hem zielig aanstaarde en zuchtte diep. Hij aaide het beest eerst een paar keer over zijn hoofd en bekeek toen de twee gebroken poten. Hij tilde zijn arm op en zei toen 'Kijk, je bent niet alleen, ook gebroken'. De poedel keek naar de arm en voordat Paki het door had zette het beest zijn grote scherpen tand diep in zijn vlees. Paki schreeuwde het uit, maar de poedel zette door en schudde hard aan zijn arm. Denzell kwam aanrennen om de hond van Paki af te slaan, maar het beest liet al los en lag nu met een bebloede mond op de achterbank van de auto. Denzell wilde de hond alsnog aanvallen, maar Paki hield hem tegen en liet hem zijn arm zien; die was volledig genezen. 

Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten