vrijdag 17 oktober 2014

Boat Turns Toward The Port

Het jaar 2014 telt nog 76 dagen. Om de pijn te verlichten van het korter worden der dagen breng ik u elke dag één van mijn persoonlijke, met zorg samengestelde, top 100 nummers aller tijden, met aan elk nummer een associatief verhaal of gedicht verbonden.  



Nummer 76: Soap&Skin: Boat Turns Toward The Port
https://www.youtube.com/watch?v=3Fh4izS5wo0


Met grote ogen staart Davy, Herman, Jack, Ismael en James naar een kade. Veertien jaar is hij op zee geweest. Zijn doel was om vis te halen en het doel is bereikt. Hij ving vis, maar zijn boot raakte stuurloos en hij werd meegenomen door de stromingen van de oceaan. Het werd een missie van overleven; met elkaar. Het begon als een chaos. Achterdocht, uitgesproken vijandschap en uiteindelijk muiterij zorgden ervoor dat er van de oorspronkelijke crew van twintig, nog vijf mannen overbleven. Ieder kreeg een taak voor de dag, die de ander de volgende dag van hem weer over moest nemen. De volgorde van de wissel werd het schip diens mantra: Davy, Herman, Jack, Ismael en James, Davy, Herman, Jack, Ismael en James, Davy, Herman, Jack, Ismael en James. Ze vormden een geoliede machine en ze overleefden uitzonderlijk goed met de zeer gelimiteerde opties op zee. Ze perfectioneerden hun handelingen tot de grootst mogelijke efficiëntie en communiceerden elk detail zo minutieus, dat er na vele jaren geen mogelijkheden tot verbeteringen meer waren. Het spreken werd overbodig. Ze overleefden in het ritme van de mantra. Langzaam nam het ritme het overleven over en werd alles gereduceerd tot de mantra: Davy, Herman, Jack, Ismael en James. Totdat niemand meer wist welk persoon bij welke naam hoorde. Totdat geen van de mannen hun eigen naam nog wist. Totdat er op de boot nog maar één man rond liep in de gedaante van vijf.
En nu staat hij plots tegenover een kade, waarop mensen staan die de vijfdelige, naakte, ruig bebaarde en graatmagere Davy, Herman, Jack, Ismael en James verwonderd aanstaren. En voor het eerst in een lange tijd stokt de geoliede machine en hij kijkt naar de kade en de mensen. En voor het eerst in lange tijd is hij een moment uit zijn mantra en is hij even hen, de vijf afzonderlijke mannen, die stuk voor stuk de mensen op de kade gaande slaan en met open mond dat ervaren, wat ze al zo lang niet ervaren hebben, dat het geen naam meer heeft. Maar het moment passeert, hen wordt weer hij, en wanneer het water met het eb terugtrekt naar de zee, drijft hij mee, in al zijn perfectie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten